Μουσεία
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Greek English French Italian Russian
Swedish Polish
 

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟΑρχαιολογικό Μουσείο Τήνου
Το αρχαιολογικό µουσείο της Τήνου βρίσκεται στην καρδιά της Χώρας, στον κεντρικό δρόµο που οδηγεί στο ναό της Παναγίας και κανένας περαστικός δεν µπορεί να το αγνοήσει. Χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 µε πρωτοβουλία της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Στο µουσείο αυτό φυλάσσονται εκπληκτικές και αξιόλογες συλλογές αρχαιολογικών ευρηµάτων από όλο το νησί. Οι κυριότερες επισκέψιµες συλλογές είναι: οι περίφηµοι και µοναδικοί αποθηκευτικοί πίθοι που ανακαλύφθηκαν Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνουστο ξακουστό ιερό της ∆ήµητρας και Κόρης στους πρόποδες του Ξώµπουργου και χρονολογούνται κατά την αρχαϊκή περίοδο (8ο-7ο αι. π.Χ.), αγάλµατα και αρχιτεκτονικά σκέλη από το ναό του Ποσειδώνα και της Αµφιτρίτης στα Κιόνια, το ρολόι του Ανδρόνικου από την Κύρηστο, το οποίο αποτελεί και το σηµαντικότερο από τα ευρήµατα αυτού του ναού (1ος αι. π.Χ.), ένα υπέροχο µωσαϊκό δάπεδο που βρέθηκε στο χώρο της Παναγίας, νοµίσµατα διαφόρων εποχών και άλλα αρχαιολογικά ευρήµατα.  Αρχαιλολογικό Μουσείο Τήνου
Πρωτοβουλίες έχουν παρθεί ώστε να επεκταθεί το κτίριο, για να εκτεθούν και άλλες σηµαντικές συλλογές που τώρα φυλάσσονται στις αποθήκες του µουσείου, πράγµα που θα το καταστήσει ακόµη πιο αξιόλογο. Το αντίτιµο εισόδου στο αρχαιολογικό µουσείο είναι συµβολικό, και το προσωπικό του πάντα έτοιµο να πληροφορήσει κάθε επισκέπτη.  

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Πινακοθήκη ΤήνουΗ Πινακοθήκη στεγάζεται σε έναν ευρύ χώρο στο εσωτερικό του περιβόλου της εκκλησίας της Μεγαλόχαρης. Περιέχει περισσότερους από 100 πίνακες, αυθεντικούς και αντίγραφα, πολλών διάσηµων ζωγράφων, Τηνίων και µη, όπως: Ν. Λύτρα, Γ. Ιακωβίδη, Ν. Γύζη, Κ. Παρθένη, Ι. Αλταµούρα, Κ. Βολονάκη, Γ. Ροΐλου. Επίσης, στο χώρο αυτό, εκτίθενται αναγεννησιακοί πίνακες από την Ιταλία και τα Ιόνια νησιά. Εκτός αυτών, ο επισκέπτης µπορεί να θαυµάσει διάφορα διακοσµητικά ευρωπαϊκής τέχνης, βάζα, έπιπλα, έναν αξιόλογο καθρέπτη και άλλα αντικείµενα µεγάλης αξίας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΝΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού της Ευαγγελίστριας. Περιέχει πολλά αντιπροσωπευτικά δείγµατα έργων καλλιτεχνών που κατάγονται από την Τήνο. Υπάρχουν αξιόλογα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αυθεντικά καθώς και αντίγραφα. Ανάµεσα στους καλλιτέχνες που έχουν φιλοτεχνήσει τους ζωγραφικούς πίνακες είναι οι Ν. Γύζης, Νικηφόρος, Νικόλαος και Περικλής Λύτρας, Γ. Ρόιλος, Μ. Ρενιέρης, Γ. Γαΐτης, ενώ υπάρχουν επίσης γλυπτά και ανάγλυφα του Γ. Χαλεπά, Λ. Σώχου, ∆. Φιλιππότη, Γ. Βιτάλη, Λάζαρου και Μάρκου Φυτάλη και του Ιωάννη Βούλγαρη.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΩΝ
Έκθεση εκκλησιαστικών κειμηλίων και εικόνωνΣτεγάζεται σε έναν από τους χώρους του προαυλίου της Παναγίας. Περιέχει πολλά εκκλησιαστικά αντικείµενα του νησιού, κυρίως εικόνες από το 14ο-19ο αιώνα, όπως επίσης τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου (µια από τις τρεις αυθεντικές που έχουν διασωθεί) και το δαχτυλίδι του Κολοκοτρώνη. Υπάρχουν επίσης ξυλόγλυπτα του Τηνίου καλλιτέχνη Ιωάννη Πλατή. Η συλλογή περιέχει, τέλος, και πίνακες από διάσηµους καλλιτέχνες όπως Φ. Κόντογλου και Νικ. Λύτρα.

ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΙΟ
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ναού της Παναγίας. Περιέχει πολλά σηµαντικά θρησκευτικά αντικείµενα, όπως πολύτιµα Ευαγγέλια, εικόνες, σταυρούς, δισκοπότηρα, άµφια ιερωµένων, ακόµα και φιλντισένιους χαυλιόδοντες ελεφάντων.

Μαυσωλείο ΈλληςΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΕΛΛΗΣ
∆ίπλα στο ναό της Ευρέσεως του Ευαγγελισµού βρίσκεται το Μαυσωλείο της Έλλης. Εδώ, µαζί µε τη µαρµάρινη ανάγλυφη µορφή της Νίκης, φυλάσσονται τµήµα της ιταλικής τορπίλης που χτύπησε το ελληνικό καταδροµικό «Έλλη», αντικείµενα του πλοίου και οστά των θυµάτων.

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ  ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΩΧΟΥ
Στεγάζεται στον περίβολο της Παναγίας. Εδώ βρίσκονται διαθέσιµα τα ξύλινα και γύψινα σκαλίσµατα του Τήνιου Ακαδηµαϊκού.

 

 

 

Μουσείο ΜαρμαροτεχνίαςΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
Το νεοσύστατο αυτό µουσείο, που το δηµιούργησε το Πολιτιστικό Ίδρυµα Οµίλου Πειραιώς το 2007, αποτελεί το πιο σύγχρονο µουσείο του νησιού και το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Βρίσκεται στο χωριό Πύργος, δίπλα στην περίφηµη Σχολή Καλών Τεχνών, και στεγάζεται σε ένα µοντέρνο, σύµφωνο µε τις σύγχρονες απαιτήσεις του κοινού κτίριο και εναρµονισµένο µε το τηνιακό τοπίο. Εδώ, ο επισκέπτης µπορεί να περιπλανηθεί και να ξεναγηθεί στον κύκλο ζωής του µαρµάρου. Από τα λατοµεία και την εξόρυξη της πρώτης ύλης έως
       Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
το εργαστήριο και τη δηµιουργία καλλιτεχνηµάτων γνωρίζουµε µε αναπαραστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό, τον τρόπο επεξεργασίας του πετρώµατος, τη χρήση των ποικίλων ειδικών εργαλείων και τέλος τη µετατροπή του από άµορφη µάζα σε διάφορα περίτεχνα τεχνουργήµατα. Για τις ανάγκες του µουσείου εκτίθενται και διάφορα αυθεντικά παραδοσιακά µαρµαρόγλυφα του νησιού, σύγχρονα και παλαιά, χάρη στις δωρεές ιδιωτών και δηµόσιων φορέων, όπως, αρχιτεκτονικά σκέλη, υπέρθυρα, καθώς και προσχέδια έργων διάσηµων ντόπιων γλυπτών. 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΝΟΡΜΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝΜουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών
Στεγάζεται σε κτίριο στην είσοδο του χωριού Πύργος, δίπλα στο σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά. Εδώ εκτίθενται γλυπτά και ανάγλυφα έργα καλλιτεχνών της περιοχής του Πανόρµου, όπως Γ. Χαλεπά, ∆. Φιλιππότη, Ευρ. Λαµπαδίτη, Ι. Βούλγαρη, Λ. ∆ούκα, Γ. Βιτάλη, Λ. Σώχου και άλλων. Μάλιστα, ορισµένα από αυτά είναι τα αυθεντικά προπλάσµατα των µαρµάρινων έργων, σε κάποια από τα οποία διακρίνονται τα σηµάδια που χάραξαν οι καλλιτέχνες  για να βοηθηθούν. 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑΜουσείο-σπίτι Χαλεπά στην Τήνο
Το πατρικό σπίτι του διά-σηµου Τήνιου γλύπτη, στο χωριό Πύργος, έχει µετατραπεί σε µουσείο. Εδώ, εκτός από το χώρο όπου έζησε και δηµιούργησε ο καλλιτέχνης, τις οικογενειακές φωτογραφίες, τα έπιπλα και οικιακά σκεύη που χρησιµοποίησε, ο επισκέπτης µπορεί, ακόµα, να δει και να θαυµάσει σχέδια και γλυπτά του.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΣΤΕΡΝΙΩΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ
Στο µουσείο αυτό, που βρίσκεται στο χωριό Ιστέρνια, εκτίθενται έργα ντόπιων καλλιτεχνών, όπως των αδελφών Φυτάλη, Μαλακατέ, του Γεωργ. Βιτάλη, του Λάζαρου και Αντωνίου Σώχου, του Λάζαρου Λαµέρα και άλλων.

Πολλά είναι, επίσης, τα µουσεία που υπάρχουν σε αρκετά χωριά και οικισµούς της Τήνου, καλλιτεχνικά, λαογραφικά, εκκλησιαστικά, αγροτικά και πολλά άλλα, τα οποία αξίζει κανείς να επισκεφτεί για να γνωρίσει την παράδοση, την τέχνη και τον πολιτισµό του νησιού (βλ. περιγραφή χωριών της Τήνου).