|
|
Βιογραφικό Σημείωμα
Η Ζέφη Ποτήρη κατάγεται από την
Καρυά Τήνου. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μουσειολογία στο Leicester University. Έχει
εργαστεί ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές στην Τήνο και σε μουσεία στην
Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η
αγάπη της για την ιδιαίτερη πατρίδα
της φαίνεται και μέσα από τις μέχρι
τώρα εργασίες της, καθώς και την
ενεργό συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Έλαβε μέρος
εθελοντικά στις Πανεπιστημιακές ανασκαφές στο Ξώμπουργο και έχει παρουσιάσει μεταπτυχιακές εργασίες με
θέμα «Η εικόνα του Ευαγγελισμού και
η επιρροή της στον κόσμο», «Τρόποι
προσέλκυσης της τοπικής κοινωνίας
στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου»
κ. ά. Υπήρξε υπεύθυνη σύνταξης της
εφημερίδας «Φωνή της Καρυάς» κατά
το διάστημα 1998 έως 2004, οπότε
και έγινε υπεύθυνη έκδοσής της, ενώ
είναι μέλος του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυάς.
Σημείωμα της συγγραφέως
Από τα παιδικά µου χρόνια περίµενα µε αγωνία τις διακοπές του καλοκαιριού, για να πάω στην Τήνο, τόπο καταγωγής της µητέρας µου. Ξενυχτώντας πολλά βράδια πριν από το ταξίδι άφηνα τη φαντασία µου να πραγµατοποιεί την αναχώρησή µου από τον Πειραιά και στη συνέχεια το ταξίδι µε το «Ναϊάς» ή το «Παναγία Τήνου». Και σαν έφτανε η µέρα της αναχώρησης και άφηνα πίσω µου την πολύβουη Αθήνα, γαντζωµένη στην κουπαστή του καραβιού προσπαθούσα να κοιτάξω όσο πιο µακριά µπορούσα, για να δω να ξεπροβάλει το νησί µου, η Τήνος µου. Σαν µαγικές εικόνες περνούσαν από µπροστά µου, Ιστέρνια, Καρδιανή, Άγ. Ρωµανός, Κιόνια, καθώς το πλοίο έσκιζε τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου πριν αποβιβαστώ στο ευλογηµένο νησί της Παναγίας. Το ζεστό χαµόγελο των ανθρώπων του λιµανιού και το ειλικρινές καλωσόρισµά τους µε έκαναν να νιώθω από την πρώτη στιγµή κοµµάτι της τηνιακής κοινωνίας και να αγαπήσω ακόµα περισσότερο το ξεχωριστό αυτό νησί.
Εκεί, όµως, που πραγµατικά ένιωθα τη δυναµική της Τήνου ήταν στο εσωτερικό της, στα «µέσα µέρη», όπως τα ονοµάζουµε εµείς, οι «Ντηνιακοί». Στα µοναδικά στολίδια του νησιού, τα χωριά που δένουν µε το ανάγλυφο του φυσικού τοπίου, τις πεζούλες µε την ξερολιθιά, τα µονοπάτια, τα ξωκλήσια, τους περιστεριώνες, τα αλώνια, τους ανεµόµυλους και τόσα άλλα. Χτισµένα όλα µε το δικό τους ξεχωριστό τρόπο σε δυσκολεύουν να αναγνωρίσεις το οµορφότερο. Όλα κρύβουν τη δική τους µοναδική προσωπικότητα και σε αναγκάζουν να λες κάθε στιγµή: Αυτό µ’ αρέσει.
Τα χρόνια, όµως, πέρασαν και η τουριστική ανάπτυξη των νησιών επέβαλε νέα δεδοµένα. Και όµως, τούτο το νησί αντιστέκεται ακόµα. Μπορεί και λέει αρκετές φορές «όχι» στην µπουλντόζα, στο αλουµίνιο, στο τσιµέντο. Υπάρχουν, βέβαια, περιπτώσεις που µε πληγώνουν, όπως αυτή της επιχωµάτωσης των αρχαίων, οι οµπρέλες στις παραλίες µε αµοιβή, τα καταστήµατα που όλο και πιο απειλητικά πλησιάζουν τις αµµουδιές, η άναρχη δόµηση. Παρόλα αυτά, η Τήνος σήµερα εξακολουθεί να διατηρεί την ταυτότητά της, γιατί καταφέρνει να κρατά ακόµα αξίες που χάνονται, γι’ αυτό και σας προσκαλώ να την εξερευνήσουµε µαζί και να γνωρίσετε το νησί της πανδαισίας των χρωµάτων και των σχηµάτων.
Ευχαριστίες
Για τη συγγραφή του βιβλίου που κρατάτε στα χέρια σας χρειάστηκα τη βοήθεια πολλών συµπατριωτών µου, πέρα από τις γνώσεις µου για τον τόπο καταγωγής µου και τις πηγές στις οποίες ανέτρεξα. Θα χρειαζόταν πολύς χώρος για να ευχαριστήσω όλους εκείνους που µε γενναιοδωρία και χαµόγελο αφιέρωσαν το χρόνο και τις γνώσεις τους, αλλά και τους φορείς του νησιού που πρόθυµα µε εξυπηρέτησαν σε ό,τι τους ζήτησα.
Σε προσωπικό επίπεδο ευχαριστώ τους κ.κ. Στέφανο ∆ελατόλα και Στέφανο Γιαγιά για τις πολύτιµες πληροφορίες που µου έδωσαν, καθώς και τον καθολικό ιερέα π. Μάρκο Φώσκολο για την ενηµέρωση σχετικά µε το Αρχείο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής. Επίσης, τον κ. Σάββα Απέργη σχετικά µε τον τόπο καταγωγής του, τον Τριαντάρο, και τα έθιµά του, αλλά και τα Τήνια του 1895, ενώ την κα Αγγελική Μωραΐτου-Γυφτογιάννη για το υλικό σχετικά µε τα «Πάνω Μέρη» της Τήνου, αλλά και το ποίηµα που µέσα από την καρδιά της µου εµπιστεύτηκε.
Εγκάρδιες ευχαριστίες στον καθηγητή κ. Αριστείδη Κοντογεώργη για τις µοναδικές φωτογραφίες που µε προθυµία µας επέτρεψε να χρησιµοποιήσουµε, στον κ. Τάσο Αναστασίου για την ουσιαστική συµβολή και υποδείξεις στα «Οδοιπορικά», στον κ. Γιάννη Ψάλτη για την ενηµέρωσή µου σχετικά µε τους περιστεριώνες και τη δράση των «Φίλων του Πρασίνου», στο προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Τήνου για την ανταπόκριση όταν προσέτρεξα εκεί, στον κ. Φρειδερίκο Πρίντεζη για τις πολύτιµες πληροφορίες για τις διαδροµές off road. Επίσης, έχουν την ευγνωµοσύνη µου ο π. Σεβαστιανός Φρέρης για τις πληροφορίες και υποδείξεις σχετικά µε τα Λουτρά και τη Μονή Ιησουϊτών και η κα Νικολέτα ∆ελατόλα-Φωσκόλου για την προσφορά των παραδοσιακών συνταγών.
Ακόµα, οφείλω ευχαριστίες στο Νίκο Γκίζη για την πολύπλευρη και αµέριστη συµπαράστασή του, στην Άνα Πετρόβα για τη γενική συµβολή και βοήθειά της, στο Λυκειάρχη κ. Γεώργιο Αµιραλή για τις εύστοχες παρατηρήσεις και υποδείξεις του και στον κ. Νίκο Βαρθαλίτη, υπάλληλο της Τυποκυκλαδικής, για την υποµονή και την πολύτιµη βοήθειά του κατά τη διάρκεια του σχεδιασµού του οδηγού.
Τέλος, ευχαριστώ τον κ. Γιάννη Βιδάλη που στήριξε ηθικά και οικονοµικά την προσπάθειά µου, αλλά κυρίως τους γονείς µου που δεν παύουν ποτέ να µε ενθαρρύνουν και να µου συµπαρίστανται σε κάθε εγχείρηµά µου.
Τους ευχαριστώ όλους θερμά
Ζέφη Ποτήρη
ΦΩΤΟ: ©photogonia.gr |